BusinessCommunicatieSales

De ideale presentatie met 10-20-30-regel

By 28/11/2018 No Comments

Je zou denken dat rekenen helemaal niets te maken heeft met de presentatie die je binnenkort moet gaan houden. Gewoon je verhaal uit je hoofd stampen en een PowerPoint erbij en klaar is kees, toch?

In dit blogbericht zul je lezen dat er met een paar getalletjes helemaal niets mis is. Je presentatie wordt zelfs krachtiger die van de concurrentie als je een paar getallen als vuistregel toepast.

Hoe werkt het?

De 10/20/30 regel is de basis van een goede presentatie of pitch. En wat houdt dat precies in?

Heel simpel: 10 slides, 20 minuten en een font dat niet kleiner is dan 30 punten.

Tien slides

Tien is een mooi rond getal, maar er is een veel belangrijkere reden waarom je niet meer dan tien slides zou moeten gebruiken in je presentatie. Een (normaal) mens kan namelijk niet meer dan tien onderwerpen onthouden tijdens bijvoorbeeld een meeting. Jammer dan als je meer slides gebruikt, de rest blijft dus niet hangen.

Hou het bij één onderwerp per slide, tien slides in totaal met één inleidende en één afsluitende slide. Niets meer en niets minder.

Twintig minuten

Tien slides zouden niet meer dan een twintig minuten presentatie moeten worden. Dat is wel te doen toch? Als je meer dan twee minuten moet praten over één onderwerp, dan betekent dat gewoon dat je verhaal niet goed in elkaar zit. Terug naar de tekentafel met die presentatie. Dus: ook al heb je een uur gekregen, die twintig minuten zijn heilig. Spendeer je tijd (en die van je toehoorders) liever aan een goede korte presentatie dan aan een langdradig verhaal waarbij iedereen zijn aandacht verliest.

Toch een uur volmaken? Praat dan twintig minuten en reserveer de overige tijd voor vragen en antwoorden.

Dertig punten

Een lettergrootte van 30 punten is best flink. Toch is je lettertype vanaf dit punt pas echt geschikt voor een presentatie. De eerste reden hiervoor is de hoeveelheid tekst die sommige mensen proberen op slides te zetten (jij natuurlijk niet). Het is namelijk niet de bedoeling dat je op die tien slides toch nog alle informatie voor 50 slides neerzet.

De tweede reden is de overzichtelijkheid en de duidelijkheid van een groot lettertype. Kernwoorden horen op je slides te staan, andere dingen vertel je erbij.

“Maar bij ons…bla bla bla….”

De kans is groot dat je denkt: leuk verhaal maar bij mijn presentatie werkt het niet zo want: (…vul hier een reden in..). Toch wil ik je uitdagen. Kijk eens heel kritisch naar je huidige presentatie(s), zowel je marketing- als salespresentatie en kijk eens wat er nou écht essentieel is. Moeten al die woorden nog wel op je sheets staan? Kan het wellicht nog scherper? Nog beter? Nog korter?

Hulp nodig? Bel of mail.