CommunicatieContentMarketing

De kracht van bewegende infographics

By 28/11/2018 No Comments

Infographics: ieder zichzelf respecterend bedrijf maakt er tegenwoordig gebruik van. Ze werken goed, omdat ze in één afbeelding bepaalde zaken duidelijk kunnen maken en op een effectieve manier een verhaal vertellen. Sterker nog: infographics zijn een stuk effectiever dan grote stukken tekst. Ze zijn gemakkelijker te begrijpen, sneller en ze bevatten meer emotie dan een platte tekst. Dus… Waar wacht je nog op?

Door infographics te gebruiken zullen de ‘kijkers’ zich meer aangetrokken voelen tot de inhoud én tot jouw bedrijf.

Even opfrissen: de infographic

Infographics worden vaak opgezet als een langwerpige, verticale afbeelding. Elk ‘blokje’ heeft een eigen onderwerp en de opbouw is vaak chronologisch: een volgende stap in de infographic kan een volgend jaartal zijn (bijvoorbeeld bij een infographic over het ontstaan van internet) of een volgende logische stap in een proces (bijvoorbeeld over koffie). Infographics zijn overigens meer dan alleen een stroomdiagram, ze kunnen een heel verhaal vertellen in één afbeelding en kunnen ook meerdere grafieken, tabellen en diagrammen bevatten.

Effectief gebruik van infographics

Het laten maken van een infographic kan zeer waardevol zijn om een proces te visualiseren of de ontwikkeling van een product uit te beelden. De toepassing van een infographic is vooral geschikt voor print (bijvoorbeeld een poster of een brochure), als onderdeel in een salespresentatie of op een website als een lange afbeelding. Het nadeel bij gebruik op een website is namelijk dat de kijker voortdurend omlaag moet scrollen om de rest van de infographic te kunnen bekijken. Daarnaast moet de kijker zelf de verbanden leggen tussen bepaalde blokjes en dat kan verwarrend werken. Maar daar is een oplossing voor:

De bewegende infographic of videographic

Een videographic (een term die bedacht is voor een bewegende infographic), kan uitkomst bieden. Zo’n animatie (want daar komt het uiteindelijk op neer) gebruikt de voordelen van een infographic en brengt die naar een hoger niveau.

De kijker wordt meegenomen in een verhaal: plaatjes bewegen, een stem vertelt het verband tussen bepaalde onderwerpen en alles wordt ondersteund met pakkende vormgeving en muziek. Dit zorgt ervoor dat content gedoseerd wordt toegediend: stapje voor stapje, onderwerp voor onderwerp. Het is voor een kijker daarom nog logischer en dus eenvoudiger te begrijpen.

De volgende stap voor het delen van informatie en content

Zolang mensen informatie sneller tot zich willen nemen, is er een grote vraag naar infographics en animaties. De manier van communiceren is veranderd en het visuele aspect speelt hier een steeds grotere rol bij. Het is dan ook belangrijk om al je communicatiemiddelen in kaart te brengen en je af te vragen of het mogelijk is om de content sneller duidelijk te maken aan je doelgroep.

Vraag je je af of een bewegende infographic iets is voor jouw bedrijf, neem dan vrijblijvend contact op.