ContentMarketing

Microcontent: de kracht van het kleine

By 27/11/2018 No Comments

Hoe kan je in deze huidige (digitale) wereld grote, goede boodschappen overbrengen met weinig middelen en weinig context? Dat is een belangrijke vraag waar veel content marketeers deze dagen mee stoeien.

Bouwen en genereren

Bij het bouwen van merken draait het om het verhaal achter het merk. Een stevig merk neerzetten, omvat storytelling. Maar hoe ga je te werk als het gaat om het merk met daarbij tevens bijvoorbeeld conversie bereiken of leads genereren? Je wilt dus potentiele klanten triggeren met kleine stukjes content, waardoor ze doorklikken naar nog meer informatie.

Die kleine stukjes tekst die dienen als een soort vooraankondiging noemen we ook wel Microcontent. Om mensen daadwerkelijk door te laten klikken moet de microcontent een hoge informatiewaarde hebben, de aanklikbaarheid moet duidelijk zichtbaar zijn en groot genoeg.

Microcontent bevindt zich overal

Eigenlijk worden we dagelijks overal geconfronteerd met microcontent, maar staan we er niet altijd bij stil dat het om microcontent gaat. Denk hierbij aan nieuwsberichten, agenda-items, zoekresultaten in de zoekmachine. Microcontent bestaat altijd uit een titel, meestal direct daaronder een korte samenvattende tekst (lead) en soms een afbeelding.

Informatief en betekenisvol

Microcontent richt zich primair op het informeren van de lezer zodat deze getriggerd wordt door te klikken naar nog meer informatie. Hij moet dus altijd duidelijk zijn en betekenis hebben, anders wordt de lezer niet verleid om door te kikken. De informatie moet dus altijd relevant zijn, anders klikt men er niet op. De relevantie bepaalt de lezer: als de informatie die er staat onvoldoende relevant is, wordt er niet op geklikt. Een van de valkuilen die we nog weleens zien bij microcontent is de verwachting dat bezoekers verrast willen worden. We zijn in de veronderstelling dat we de lezers moeten verrassen en dan stellen we vaak vragen in de microcontent. In de praktijk is het helemaal niet zo dat men verrast wil worden. Nee, men is doelgericht op zoek naar het vinden van de informatie waar ze naar op zoek zijn. Geef dus in de teksten direct antwoord op de vragen die de lezer in zijn hoofd heeft.

Inhoud van microcontent

Microcontent is dus opgebouwd met als eerste de titel, daarna de lead en eventueel nog een afbeelding. Meta-informatie als datum, plaats en auteur zijn niet nodig.

Titel met betekenis

De titel moet betekenisvol zijn. Bijvoorbeeld een samenvatting van de lead of een prikkelende titel met een ondertitel die een beetje meer uitlegt. In een goede titel staan de belangrijkste woorden altijd vooraan. Een tip: een goede titel hoeft niet altijd kort en pakkend te zijn. Het is veel belangrijker dat de titel de juiste informatie bevat, die bovendien niet dubbelzinnig is.

Samenvattende lead

De lead wordt onder de titel geplaatst en bevat ongeveer 200-250 woorden (zoekmachines houden ongeveer 200 woorden aan, nieuwsberichten ongeveer 250). Maak het ook niet langer, want dan mis je de kern dat het om een intro gaat en dat de volgende actie van de lezer doorklikken moet zijn. De lead is een samenvatting van de inhoud van het hele bericht (de macrocontent) en mag geen vragen oproepen, alleen beantwoorden. De inhoud moet je als volgt omschrijven: wie, wat, waar, waarom, wanneer en hoe.

Versterkende afbeelding

Een afbeelding of icon kan soms de informatiewaarde van de titel en lead versterken. Plaats dus alleen een afbeelding als deze relevante informatie toevoegt. Anders doet het alleen maar afbreuk aan de totale microcontent.

Duidelijk aanklikbaarheid laten zien

Het doel van de microcontent is dat de lezer doorklikt naar de macrocontent. Men moet dus snel kunnen zien dat je er daadwerkelijk op kunt klikken. Dit doe je door bijvoorbeeld de links in de tekst te onderstrepen, maak ook altijd de titel aanklikbaar of plaats een ‘lees meer’ of ‘lees verder’ button. Maar meestal is dat laatste niet eens nodig. Ook als je met je muis erover heen gaat, de titel of tekst verandert van kleur of je ziet dat het pijltje verandert in een vingertje. Vergeet ook niet je plaatje aanklikbaar te maken.

Door zo veel mogelijk aanklikbaar te maken en het eenvoudig te houden, zorg je ervoor dat de kans groot is dat er een ‘klik’ volgt.