ContentMarketing

Van kennis naar content

By 27/11/2018 No Comments

Kennis is de motor van ons werken. Kennis biedt ons bruikbare informatie. Informatie die we gebruiken binnen organisaties waarmee we toegevoegde waarde kunnen bieden en een voordeel kunnen creëren ten opzichte van onze concurrenten.

Strategische vereisten

Het in huis hebben van de juiste kennis en informatie zijn dus strategische vereisten voor organisaties. Maar hoe zorgen we er nou voor dat die kennis op een goede manier wordt overgebracht en wordt omgezet naar inzetbare en resultaatgerichte content? Dus wanneer er een vraag naar kennis naar voren komt, moeten degenen die die kennis bezitten zich daarvan bewust zijn en in actie komen hoe de kennis kan worden omgezet naar content die gebruikt kan worden naar buiten.

Bewustwording

Kennisbezitters moeten zich op het juiste moment ervan bewust zijn dat kennis nodig is en dat het geleverd moet worden op de juiste plek, in de juiste context. Dit werkt het beste als organisaties leren de juiste kennis met de juiste communicatieondersteuning op te nemen in de dagelijkse bedrijfsactiviteiten en systemen. Kennis moet dus uit de bestaande “hokjes” cq hoofden kunnen komen zodat men ook daadwerkelijk de vrijheid voelt kennis te leveren. Zodra er binnen organisaties de bewustwording is van de behoefte aan kennis en dat er de vrijheid deze altijd te kunnen leveren, omdat men weet dat dit opgepakt wordt en gebruikt, heeft kennis pas echt een toegevoegde waarde binnen een organisatie. Eigenlijk kunnen we wel stellen dat het een fundament is om resultaten te kunnen boeken.

Prestaties van werknemers

Als er een zodanige sfeer gecreëerd wordt binnen organisaties, zal dit een verandering teweegbrengen bij de werknemers. Ze zullen willen presteren. Er heerst namelijk een sfeer in de organisatie die men triggert om te leveren. We leven in een tijd die onderhevig is aan verandering en wordt aangedreven door technologische verbeteringen. Als onze mensen in staat zijn hierin mee te gaan, dan zullen er resultaten geboekt blijven worden.

Maar hoe zorgen we er nu voor dat de mensen binnen een bedrijf hun kennis blijven delen en blijven omzetten naar de juiste content voor de klanten? De basis daarvan ligt in het stellen van de juiste vragen aan de klanten. De basisvraag die altijd gesteld moet worden bij bepaalde vraagstukken is: “Welke kennis hebben we nodig voor…?” Door specifiek ‘kennis’  te gebruiken in de vraagstelling, focussen we gelijk op kennis als uitgangspunt. We leggen de focus op specifieke informatie of kennis dat nodig is voor een specifiek doel.

Blijven voeden van de kennisbodem

Door continu vragen te stellen die de kennisbodem blijft voeden, leer je je doelgroep steeds beter kennen. Dit is van onschatbare waarde. Hoe beter jij weet tot wie jij je richt, hoe beter jouw boodschap aankomt bij je klant. Dit is niks nieuws want we horen immers al ja-ren-lang in de marketing- en communicatiestudies dat je je moet kunnen verplaatsen in je klant en dat je je doelgroep goed moet kennen. Dat is nog steeds waar, maar niet meer voldoende.

We willen van onze kennis content maken die relevant is voor onze klant, zodat ze blijven afnemen en het liefst nog meer zodat de bedrijfsresultaten verbeteren. De content die je dus maakt moet je via het juiste platform op het juiste moment delen, het moment dat jouw klant er behoefte aan heeft. Timing is dus ook erg belangrijk. Zie het als een soort liefdesrelatie, die slaagt alleen als je beiden sterk in de schoenen staat en je de tijd neemt elkaar goed te leren kennen.

Zo leg je de basis voor je relatie en voer je gesprekken die er echt toe doen en jij als organisatie de juiste kennis vergaart die om te zetten is naar content die je op de right time and right place weer bij je klant kunt brengen. Die content bevat inhoud, gebaseerd op kennis, die laat zien dat je weet wat je klant nodig heeft en dat je die klant dat biedt. In plaats van alleen maar zeggen wat je klant wilt horen. Alleen op deze manier kan je ervoor zorgen dat jij met jouw organisatie de toegevoegde waarde biedt waar je klant naar op zoek is.